επιχείρηση

Θα άνοιγες στην μετά κρίση εποχή μια επιχείρηση;

Και να ‘μαστε λοιπόν στην μετά κρίση εποχή όπου το χαμόγελο – έστω και δειλά - επιστρέφει συνοδευόμενο από μια πιο αισιόδοξη προοπτική για το αύριο. Είναι η ώρα της επόμενης κίνησης. Μιας κίνησης που θα στοχεύει στη δημιουργία και όχι (όπως πριν) στη διατήρηση ή τη μικρότερη δυνατή απώλεια των κεκτημένων.

 

Οι αριθμοί ανθίζουν (Μακροοικονομικά μεγέθη)

Το πέρασμα από την ύφεση στην άνοδο της οικονομίας πάντα σηματοδοτείται από την θετική εξέλιξη κάποιων μακροοικονομικών δεικτών, όπως του Α.Ε.Π, της συνολικής κατανάλωσης, του ποσοστού ανεργίας, κ.α.

Και πράγματι μπορούμε να καταγράψουμε τις παρακάτω εξελίξεις:

  • Η χώρα (Ελλάδα) που προηγούμενα ουδείς ενδιαφερόταν να αγοράσει (χωρίς να «απαιτεί» απαγορευτικές αποδόσεις) τα ομόλογά της βγαίνει στις αγορές και δανείζεται (10ετή ομόλογα) με αποδόσεις της τάξης του 1,5%, ενώ στα 3μηνα έντοκα γραμμάτια το επιτόκιο είναι αρνητικό.
  • Βλέπεις το Α.Ε.Π από τα 195,22 δις USD του 2016 σταδιακά να ξεπερνάει τα 220 δις USD το 2019.
  • Το ποσοστό ανεργίας από δυσθεώρητα ύψη του 25% υποχωρεί στο 16%.
  • Διαβάζεις για αυξήσεις του κατώτατου μισθού και των συντάξεων με παράλληλη μείωση κάποιων φόρων (φορολογικών συντελεστών) - αν και λίγα καταλαβαίνεις αναφορικά με τα ακριβή ποσά αλλά και τις κατηγορίες που αναφερόμαστε.

Βέβαια οι συνέπειες της βελτίωσης των μακροοικονομικών δεικτών ποτέ δεν εμφανίζονται άμεσα στο εισόδημα των πολιτών και ασφαλώς δεν ωφελούνται όλοι ή πρόκειται να ωφεληθούν στον ίδιο βαθμό. Όμως έστω και σε δεύτερο χρόνο και σε μικρότερη αναλογία το βελτιωμένο κλίμα θα επηρεάσει την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Τα άτομα (μονάδες) ενεργοποιούνται (Μικροοικονομκές σκέψεις)

Ποιος δεν θέλει να «βρει» εκείνο το χρονικά ιδανικό σημείο για να κάνει την κίνησή του στην οικονομία; Και βέβαια το πέρασμα από την ύφεση στην άνοδο «έλκει» τον υποψήφιο επενδυτή.

Αποφασίζει λοιπόν κάποιος να ανοίξει μια ατομική εταιρεία. Έκανε την έρευνα αγοράς, ετοίμασε το επιχειρηματικό του πλάνο, βρήκε το ιδρυτικό κεφάλαιο και ας υποθέσουμε ότι τα κέρδη προ φόρων (Έσοδα – έξοδα) καταλήγουν σε ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ ετησίως.

Ήρθε η ώρα του υπολογισμού των φόρων και εισφορών που θα κληθεί να πληρώσει.

Φόρος  εισοδήματος, προκαταβολή φόρου, εισφορά αλληλεγγύης και βέβαια ΕΦΚΑ.

Κάνοντας 3-4 φορές τους υπολογισμούς (γιατί ελπίζει να έχει κάνει λάθος) διαπιστώνει ότι το περίπου 70 % των 50.000 δεν είναι δικό του…

Το κέρδος του (καθαρό αποτέλεσμα) περιορίζεται στις 15.000 ευρώ ετησίως

Και εδώ ξεκινούν (αλλά δεν τελειώνουν) οι προβληματισμοί!

Δηλαδή εγώ τώρα θα δεσμεύσω το αρχικό μου κεφάλαιο, θα πάρω το επιχειρηματικό ρίσκο (που υπάρχει στην κάθε οικονομική δραστηριότητα) θα βγάζω προ φόρων  50.000 ευρώ για να καταλήξω (σύμφωνα με τα δικά μου μεγέθη – δυνατότητες) να έχω 15.000 ευρώ; Μάλλον όχι.

Αισθάνομαι κάτι σαν κοροϊδία.

Μήπως κάποιοι με «αναγκάζουν» να σκεφτώ τη λύση στον τίτλο «Τhe art of cooking of accounts»;

Στο πανεπιστήμιο μάθαμε ότι «το μέγεθος της φοροδιαφυγής εξαρτάται ΚΑΙ από το φορολογικό σύστημα»

Κλείνοντας

Είναι γνωστό ότι οι φάσεις του οικονομικού κύκλου διαδέχονται η μια την άλλη. Έτσι και μετά την ύφεση (εκτός αν συνοδευτεί και από δεύτερη) ακολουθεί πάντα η άνοδος.

Σε αυτή τη «στροφή» της οικονομίας χρειάζεται αν όχι η παροχή κινήτρων, τουλάχιστον μια «ηρεμία» ώστε τα περιορισμένα μετά την κρίση κεφάλαια να φύγουν από το συρτάρι για να οδηγηθούν στην αγορά, να ενεργοποιηθεί η παγωμένη επιχειρηματικότητα, να ανοίξουν νέες δουλειές.

Με την προηγούμενη αναφορά στον τρόπο φορολόγησης μιας ατομικής εταιρίας η δική μας σκέψη καταλαβαίνει κάτι που μοιάζει με παροχή αντικινήτρων για να υλοποιηθεί μια κίνηση που θα χαρακτηρίζεται και από φορολογική συνέπεια.

Αν το σκεπτικό μας είναι σωστό δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε την «λογική» της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής η οποία εμφανίζεται να αγνοεί το γεγονός ότι στην πραγματικότητα (λόγω της υψηλής φορολόγησης) αποτρέπει μια έστω μικρή επιχειρηματική κίνηση ή την αποδέχεται χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ότι η ίδια προωθεί την φορολογική της ασυνέπεια.

Αυτά βέβαια σύμφωνα με την δική μας αντίληψη.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *