Οικονομική Λογική και καθημερινότητα

Επιλογή! Μια δυνατότητα του εγκεφάλου μας που συνειδητά ή μη χρησιμοποιούμε σε κάθε σκέψη, κίνηση ή ενέργεια στη διάρκεια της καθημερινής ζωής μας.

Ατυχώς για εμάς, τις περισσότερες φορές, η διαθέσιμη “γκάμα” των εναλλακτικών σεναρίων έχει απόλυτα συγκεκριμένο αριθμό, δηλαδή στην πραγματικότητα οι επιλογές είναι περιορισμένες.

Και βέβαια πρέπει να επιλέξουμε την καλύτερη, με την έννοια του να αντλήσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή χρησιμότητα - ικανοποίηση, μέσα από ένα περιορισμένο πλήθος και με το μικρότερο δυνατό κόστος(θυσία).

Καλημέρα Οικονομική επιστήμη!! Σε χρειάζομαι απαραίτητα εδώ και τώρα!!

Και να το οικονομικό πρόβλημα, η θεωρία της χρησιμότητας, η προσπάθεια μεγιστοποίησής της (υπό περιορισμούς), η οριακή χρησιμότητα, οι καμπύλες αδιαφορίας, ο εισοδηματικός περιορισμός, η ελαχιστοποίηση του κόστους, ο Κος Lagrange και αμέτρητες άλλες θεωρίες που βέβαια είναι η αρχή...

Υπάρχει όμως ένα σημείο που  ίσως πρέπει να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας.

Αναφερόμαστε σε θεωρίες ή σε εργαλεία για να κατανοήσουμε το τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο;

Για εκείνον που σπουδάζει την Οικονομική επιστήμη, η απάντηση, του είναι προφανής ίσως και από το 2ο μόλις εξάμηνο.

Για όποιον δεν βρέθηκε σε οικονομικά μονοπάτια σκέψης, αν προσεχτικά αναλογιστεί την κάθε μέρα του θα συνειδητοποιήσει ότι καλείται συνεχώς να κάνει επιλογές στοχεύοντας κάθε φορά στην μεγαλύτερη ικανοποίηση χρησιμοποιώντας την λογική του, τη διαίσθηση του, την εμπειρία του αλλά και την οικονομική λογική - σκέψη.

Ασκώντας το επάγγελμα του Οικονομολόγου – Καθηγητή, στόχευα όχι μόνο στη μεταφορά της Οικονομικής γνώσης, αλλά παράλληλα στη μεταφορά της Οικονομικής λογικής – σκέψης.

Κατά τη γνώμη μου, η απόκτηση της Οικονομικής παιδείας αποτελεί μια από τις  “απαραίτητες” προϋποθέσεις αφενός για να αντιληφθούμε τα περισσότερα από τα  στοιχεία που συνθέτουν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο  περιβάλλον, φιλτράροντας “σωστά” το ότι βλέπουμε, διαβάζουμε, ακούμε ή βιώνουμε καθημερινά, και αφετέρου για να διαπιστώσουμε το πόσο “πεισματικά” η Οικονομική επιστήμη συνδέεται με την καθημερινότητά μας.

Δεν ξέρω αν πέτυχα τον δεύτερο στόχο μου, μέσα από εκατοντάδες μαθήματα στους χώρους της τριτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρέθηκα και βρίσκομαι εδώ και  αρκετά χρόνια.

Την απάντηση την ξέρουν τα άτομα εκείνα που έτυχε να συνεργαστούμε.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *