ναρκισσισμός

Ο ναρκισσισμός της εξουσίας

Η αίσθηση της δύναμης που προσδίδει η εξουσία, αργά ή γρήγορα,  «εμφυτεύεται» στον εγκέφαλο των περισσοτέρων που κατέχουν το νόμιμο δικαίωμα άσκησης της τελευταίας. Και βέβαια μέσω της δύναμης προσπαθείς να επιβληθείς στους άλλους περνώντας ή και επιβάλλοντας τις απόψεις σου.

Αυτοπροσδιορίζεσαι σαν ο εξυπνότερος ή ικανότερος στη σχέση και ανοίγεις διάπλατα την πόρτα για να εισέλθει θριαμβευτικά ο ναρκισσισμός της εξουσίας!

Αυτή η - κατά την αντίληψή σου -  υπεροχή σου έναντι των άλλων σου «επιτρέπει» να υποτιμάς τη δύναμη της δικής τους αντίληψης. Η δημιουργηθείσα ψευδαίσθηση περί ανωτερότητάς σου, με τη σειρά της, σε κάνει να νομίζεις ότι είναι εύκολη η μεταφορά της σκέψης των πολιτών από το πραγματικό ενδιαφέρον ενός γεγονότος σε άλλα σημεία που για δικούς σου λόγους θέλεις να την κατευθύνεις και τα οποία βρίσκονται περιφερειακά του κέντρου βάρους της θέματος.

Και πράγματι διαθέτοντας πολλά «εργαλεία» ελέγχου ή καθοδήγησης έχεις πετύχει πολλές φορές στο παρελθόν τον αποπροσανατολισμό της σκέψης ξεχνώντας βέβαια ότι ανάλογες συμπεριφορές ενδεχομένως δεν συνάδουν με το θεσμικό σου καθήκον.

Για παράδειγμα, στο πρόσφατο συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία το θέμα μας ήταν αν συμμετείχαν 150.000 ή 1.500.000 άτομα – μικρή η διαφορά βλέπετε(!!) - και όχι ότι δεν ακούσαμε τίποτα και από κανένα για την  πραγματική του θέση στο θέμα.

Όμως μέσα στη «μέθη της εξουσίας» δεν αντιλαμβάνεσαι ότι κάποια στιγμή η ναρκισσιστική σου λογική «διαπερνά» τα όρια που δέχεται κάποιος να του υποτιμούν της νοημοσύνη. Και αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί όσο και αν προσπαθείς να το αναβάλλεις.

Τότε θα είναι το χρονικό σημείο που θα εμφανισθεί η Αντιγόνη για να πει «Δεν πιστεύω ότι οι διαταγές ενός θνητού είτε τον λένε Κρέοντα είτε τον λένε κράτος να είναι πάνω από τους άγραφους και αλάθητους νόμους του ουρανού».

Και βέβαια οι αλάθητοι νόμοι του ουρανού εκφράζουν μεταφορικά στο θέμα μας την ύπαρξη στοιχειώδους νοημοσύνης η οποία θα αρνηθεί την περαιτέρω «παραβίασής» της από τη ναρκισσιστική συμπεριφορά του σημερινού Κρέοντα.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] όπως αυτές της απάθειας, του εγώ, του ναρκισσισμού (Ο ναρκισσισμός της εξουσίας) της αδιαφορίας για τα κοινά, των  μεγάλων απαιτήσεων […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *