φτωχοποίηση

H φτωχοποίηση του σήμερα και το όνειρο των 60s!

Και κάπου εκεί στη (μακρινή και ταραχώδη) 10ετία του 60, οι ΗΠΑ εμπλέκονται στον πόλεμο του Βιετνάμ «σφραγίζοντας» την εποχή του ψυχρού πολέμου. Ο Γαλλικός Μάης του 68 με τις κοινωνικές – πολιτικές αναταραχές δεν «επιτρέπει» στον όρο επανάσταση να χαθεί. Η δε Ελλάδα προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές της από τον Β’ Παγκοσμίο πόλεμο αλλά και να αποτινάξει τις οδυνηρές εμπειρίες του εμφυλίου, αρχίζει να ονειρεύεται! Ένα όνειρο μακριά από τη φτώχεια. Ένα αύριο με καλύτερο βιοτικό επίπεδο που ποτέ δεν θα την οδηγούσε στην φτωχοποίηση!

Ανοικοδόμηση - κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, πολιτικοποίηση, νέο life style, μπουάτ, αλλά και λογοκρισία είναι οι πρωταγωνιστές μιας φτωχής χώρας που ψάχνει να ζήσει το όνειρό της. Την οικονομική της ανάπτυξη!

Η πορεία προς το όνειρο

Μέσα από σωστές και λανθασμένες πολιτικές, η χώρα καταφέρνει - μέσα στις επόμενες 10ετίες, να φθάσει σταδιακά το ΑΕΠ των 4,45 δις USD του 1960  στα 354,46 δις USD το 2008.

ΑΕΠ Ελλάδος

Διαμόρφωση του ΑΕΠ της Ελλάδος (1960 - 2008) Πηγή:http://www.tradingeconomics.com

Αναμφίβολα το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα βελτιώθηκε κατά πολύ! Ήρθε και η παγκοσμιοποίηση, αργότερα και η Ενωμένη Ευρώπη (παρέα με το ευρώ) για να ανεβάσουν την προοπτική των νέων πια standard ζωής κάπου πολύ κοντά στο ρετιρέ..Υπάρχουν φορές που τα όνειρα δεν έχουν όρια!

Η επόμενη μέρα. Φτωχοποίηση

Το πως εξελίχτηκε το Ελληνικό όνειρο του 1960 μετά την κορύφωσή του το 2008 μας είναι γνωστό και έχουμε σε προηγούμενα άρθρα Η Ελλάδα των χαμένων ευκαιριών αναφερθεί και στους λόγους που οδήγησαν στην μετά το 2008 κρίση, και στο μερίδιο της ευθύνης του καθενός μας (κράτους και πολιτών), και στο τι δεν κάναμε (και εξακολουθούμε να μην κάνουμε), αλλά και στην υπερβολή  του ονείρου μας.

Στις σημερινές όμως σκέψεις μας έρχεται να προστεθεί  μια άγνωστη βιωματικά (για το μεγαλύτερη τμήμα του πληθυσμού της μεταπολεμικής Ελλάδας) λέξη. Και η λέξη αυτή ακούει στο όνομα  φτωχοποίηση.

Η έννοιά της  δεν φωτογραφίζει τα δεδομένα της κάτω φάσης ενός οικονομικού κύκλου. Τότε δηλαδή που η ύφεση πρωταγωνιστεί και κατά τη διάρκεια της οποίας ασφαλώς παρατηρείται μείωση του εισοδήματος, της ζήτησης, της απασχόλησης, της παραγωγικής δραστηριότητας, κ.α.

Η φτωχοποίηση χαρακτηρίζεται από πιο ανατρεπτικά στοιχεία σε σχέση με αυτά της ύφεσης. Το ανατρεπτικό σχετίζεται με την ένταση (προς το χειρότερο) της οικονομικής αλλαγής, με την μεγάλη (συνήθως) διάρκειά της, αλλά και με τις παρενέργειες που προκαλούνται σε άλλους τομείς της κοινωνική ζωής, όπως η υγεία (ψυχική και σωματική), η αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών, η εμφάνιση νέων κοινωνικών – πολιτκών δεδομένων, κ.α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

  1. Το ποσοστό (%) του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό ήταν 35,7 το 2015 σε σχέση με 27,6 το 2009. Πέραν της αύξησης του περίπου 30% σημασία πρέπει να δοθεί στο ότι αναφερόμαστε στο 35,7 % του πληθυσμού.
κίνδυνος φτώχειας

Πληθυσμός Ελλάδος σε κίνδυνο φτώχειας (2009 - 2015). Πηγή:ΕΛΣΤΑΤ

2.  Το ποσοστό (%) των ατόμων με υλικές στερήσεις ήταν 39,9 το 2015 σε σχέση με 24,1 το 2010. Εδώ η αύξηση του 65,5 % μεταφράζεται ότι οι υλικές στερήσεις αφορούν πλέον το περίπου 40% του πληθυσμού.

Υλικές στερήσεις

Άτομα με υλικές στερήσεις. Ελλάδα (2010 - 2015). Πηγή:ΕΛΣΤΑΤ

Επίλογος

Στο σημερινό περιβάλλον της οικονομικής  και κοινωνικής ζωής - που δεν οικοδομήθηκε με κύριο επιβλέποντα μηχανικό τον μέσο Έλληνα, θα περιμέναμε από κάποιους μεγαλύτερη σοβαρότητα, απόκτηση καλύτερης γνώσης, ικανότητα συνειδητοποίησης της πραγματικής κατάστασης της χώρας, αλλά και αναγνώριση της δική τους συμμετοχής στη διαμόρφωση της σημερινής Ελλάδας.

Κλείνοντας τις σκέψεις μας θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι ότι η φτωχοποίηση του Έλληνα το 2017  δεν πρέπει να συγκρίνεται με καταστάσεις που συνόδευαν τον φτωχό Έλληνα της 10ετίας του 60.

Τότε τα δεδομένα επέτρεπαν το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα βιώνουμε τη μετατροπή του ονείρου σε εφιάλτη, το γκρέμισμα των προσδοκιών, την έλλειψη προοπτικής, και την ύπαρξη αδράνειας!

Κάτι σαν φτωχοποίηση της ζωής και των ονείρων μας...

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] (θα μπορούσαμε να πούμε) καθημερινή πρακτική. Είναι η εποχή του Ελληνικού ονείρου που εξελίχτηκε σε εφιάλτη! Οι διαδικασίες της έγκρισης […]

  2. […] (θα μπορούσαμε να πούμε) καθημερινή πρακτική. Είναι η εποχή του Ελληνικού ονείρου που εξελίχτηκε σε εφιάλτη! Οι διαδικασίες της έγκρισης […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *