εξ αποστάσεως

Η εξ αποστάσεως σοφία!

Και να λοιπόν που τελευταία αρκετοί (έως και πολλοί) ξαφνικά έγιναν εξ αποστάσεως έξυπνοι, γνώστες, σύμβουλοι και ωραίοι! Πολύ ωραίοι!

Το να χάσεις τη επαφή σου με την πραγματικότητα (αν την είχες ποτέ) είναι πολύ εύκολο και γίνεται ευκολότερο γιατί η αυτοκριτική και η αυτογνωσία  κατακτώνται δύσκολα  αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που κοστίζουν πολύ (όχι χρηματικά). Και σε αυτό το κόστος δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις συναισθηματικά.

Έχεις και μια ατμόσφαιρα που σε θέλει ιδιαίτερα απογειωμένο ώστε να είσαι εύκολα διαχειρίσιμος και συμβατός με τα θέλω της. Όχι τα δικά σου. Τα δικά της.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν της εικονικής πραγματικότητας έχασες την αίσθηση της απόστασης!

Και η απόσταση άλλοτε χρησιμοποιείται με την κυριολεκτική της έννοια ενώ σε άλλες περιπτώσεις η λέξη έχει μεταφορική χρήση.

Η δεύτερη εκδοχή είναι και η χειρότερη δεδομένου ότι τότε ενδέχεται κάποιος να αποφασίσει να ασκήσει κριτική (συνήθως αρνητική) επί καταστάσεων τις οποίες δεν έχει συναντήσει – βιώσει.

Που βρήκες το θράσος να κατακρίνεις - από το καναπέ του σπιτιού σου - ανθρώπινες συμπεριφορές τις οποίες αφενός αγνοείς και αφετέρου δεν έχεις τη δυνατότητα ούτε καν να φανταστείς.

Αγαπητέ συνάνθρωπε αυτός ο απότομος ξερωλισμός και η περίπου γνώση που σου προέκυψε δεν σε κάνει σπουδαιότερο σε «πραγματικά» μάτια! Σε αυτά (τα πραγματικά) γελοιοποιείσαι μια και πολύ εύκολα διακρίνουν την ψεύτικη σοφία σου.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *