νέα οικονομία

Γνωρίζοντας την νέα οικονομία

Παγκοσμιοποίηση και Ενωμένη Ευρώπη!

Δυο εγχειρήματα που άλλαξαν θεαματικά τη λειτουργία της οικονομίας αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Αμφότερα παραπέμπουν τη σκέψη μας στην ελευθερία διακίνησης των κεφαλαίων, της τεχνολογίας, της κουλτούρας, της πληροφόρησης, κ.α.

Συγχρόνως όμως εμπεριέχουν την έννοια της Οικονομικής αλληλεξάρτησης των χωρών σε Παγκόσμιο – Ευρωπαϊκό επίπεδο αντίστοιχα.

Αναμφισβήτητα υπήρξαν εντυπωσιακές αλλαγές στη δομή της κοινωνίας στο εμπόριο, στην επικοινωνία, στις συνήθειες - πρότυπα, και γενικότερα στον τρόπο ζωής μας.

Αυτό το νέο περιβάλλον υποχρέωσε την Οικονομία να επαναπροσδιοριστεί σαν επιστήμη. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια νέα Οικονομία, που βέβαια δεν κατήργησε τους κανόνες της παλιάς, αλλά η οποία προσπαθεί να προσδιορίσει και στη συνέχεια να ελέγξει τις παρενέργειες της νέας της μορφής.

Ασφαλώς η Οικονομική παιδεία δεν αποτελεί το μόνο νέο εργαλείο που χρειάζεται ο καθένας μας για να αντιμετωπίσει και στη συνέχεια να διαχειριστεί σωστά τα νέα δεδομένα.

Ούτε το ζητούμενο σε μια κοινωνία είναι όλα τα μέλη της να ονομαστούν κάποτε Οικονομολόγοι.

.. την “ομορφιά” της επιστήμης, την άμεση σύνδεσή της με την καθημερινότητά μας και σε τελικό επίπεδο την δυνατότητα που προσφέρει για την ερμηνεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς είναι κάποια από αυτά που θα γίνουν αντιληπτά σε όσους αποφασίσουν να την σπουδάσουν – μελετήσουν.

Το να κατανοήσουμε όμως πως λειτουργεί η νέα Οικονομία, το ότι αποτελείται από ένα άθροισμα αλληλοεξαρτώμενων μεγεθών – ενεργειών, ίσως είναι το απαραίτητο εφόδιο για να συνειδητοποιήσουμε μεταξύ άλλων: την εφαρμογή των βασικών αρχών της επιστήμης στην καθημερινότητά μας.

Το τι ακριβώς σημαίνει αλληλεξάρτηση Οικονομιών, γιατί η έννοια του κινδύνου έπαψε να έχει γεωγραφικούς περιορισμούς, πως θα φιλτράρουμε την υπέρ – πληροφόρηση και πως τελικά θα μειώσουμε τις λανθασμένες αποφάσεις μας είναι μερικά από τα ερωτήματα των οποίων τις απαντήσεις «απαιτείται» να γνωρίζουμε στο νέο περιβάλλον της οικονομίας.

Η παραπάνω γνώση ίσως τελικά μας επιτρέψει να αναγνωρίσουμε την πιθανότητα η οικονομία να χάσει τον «αυτοέλεγχο» της, αν αυτό δεν έχει ήδη συμβεί.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.