Γενικά
Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» είναι υποχρεωτικό για την πρόσβαση στο 4ο Επιστημονικό πεδίο (Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής) και συμμετέχει (* από το 2019-20) κατά το 25% (όπως και κάθε ένα από τα υπόλοιπα 3 μαθήματα) στην τελική συγκέντρωση των μορίων εισαγωγής.
* Από το 2019-20 προστέθηκαν στην ύλη τα κεφάλαια 7, 9 και 10 τα οποία ανήκουν στην Μακροοικονομία.
Ύλη -Δομή
Η ύλη για τις Πανελλαδικές εξετάσεις από τη σχολική χρονιά 2019-20 αποτελείται από τμήματα των κεφαλαίων 1,2,3,4,5,7,9 και 10 του εγκεκριμένου από τον ΟΕΔΒ σχολικού βιβλίου.
Η θεωρία κάθε ενός από τα 8 συνολικά κεφάλαια συνοδεύεται από ασκήσεις.
Χρειάζεται να διευκρινισθεί, ότι λόγω της ύπαρξης και μόνο των ασκήσεων - των οποίων η λύση απαιτεί συνδυασμό Οικονομικής Θεωρίας και Μαθηματικών, το μάθημα δεν θα χαρακτηριζόταν σαν «θεωρητικό».
Η Επιτυχία
- Η επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις δεν εξαρτάται από τη δυνατότητα των μαθητών στην αποστήθιση εννοιών, αντίθετα, αυτό που απαιτείται είναι η κατανόηση της «λογικής» της Οικονομικής Θεωρίας η οποία κατακτάται μέσα από τη μελέτη μιας σειράς εννοιών απόλυτα συνδεδεμένων μεταξύ τους.
- Αυτή η «λογική», απαιτεί τον εντοπισμό και την πλήρη κατανόηση των «κλειδιών» του κάθε κεφαλαίου και ιδιαίτερα του 2ου (Η Ζήτηση των αγαθών) που αποτελεί και τη βάση για αρκετά από τα επόμενα κεφάλαια (ιδιαίτερα τα κεφάλαια 4 και 5).
Σε αυτή την περίπτωση, το όφελος θα είναι συνολικό για τους μαθητές, δηλαδή θα αφορά και την θεωρία (ομάδες Α και Β), αλλά και τις ασκήσεις (ομάδες Γ και Δ).
- Στις ερωτήσεις, αναλύουμε τα δεδομένα της πρότασης με βάση τη συνδυαστική «λογική» που έχουμε αποκτήσει, και εξάγουμε τα συμπεράσματά μας. Αυτή η μέθοδος πολλές φορές είναι προτιμότερη από το να διαβάσουμε και τα δεδομένα και την κατάληξη μιας πρότασης και στη συνέχεια να βρούμε τη σωστή λύση.