Κεφάλαιο 5ο – Ο Προσδιορισμός των τιμών
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 1(2016)
ΟΜΑΔΑ Α
Για τις προτάσεις από Α1 μέχρι και Α5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της κάθε μιας και δίπλα σε κάθε αριθμό τη λέξη Σωστό αν η πρόταση είναι σωστή, και Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη.
Α1. Αν σε κάποια τιμή στην αγορά ενός αγαθού δημιουργείται υπερβάλλουσα ζήτηση, τότε οι παραγωγοί για να αποφύγουν συσσώρευση αποθεμάτων θα μειώσουν την τιμή.
(μον.3)
Α2. Με σταθερή την προσφορά ενός αγαθού με εισοδηματική ελαστικότητα (ΕΥ) ίση με - 2 παρατηρείται αύξηση του εισοδήματος των καταναλωτών. Η νέα τιμή και ποσότητα ισορροπίας θα είναι αυξημένες.
(μον.3)
Α3. Άμεση συνέπεια της επιβολής ανώτατης τιμής διατίμησης (από την μεριά του κράτους) είναι η δημιουργία πλεονάσματος το οποίο αγοράζεται από το κράτος.
(μον.3)
Α4. Η δημιουργία μαύρης αγοράς δίνει τη δυνατότητα στους πωλητές να πωλούν την ποσότητα που υπάρχει στην αγορά με «καπέλο» πάνω από την ανώτατη τιμή αλλά μέχρι την τιμή ισορροπίας.
(μον.3)
Α5. Αν μεταβληθεί η ζήτηση και η προσφορά προς την ίδια κατεύθυνση (αυξηθούν ή μειωθούν και οι δύο δυνάμεις), η νέα τιμή ισορροπίας θα παραμείνει σταθερή (ίση με την αρχική).
(μον.3)
Για τις προτάσεις Α6 και Α7 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στην σωστή απάντηση.
Α6. Στην αγορά ενός αγαθού και στο σημείο (Α) της αγοραίας καμπύλης ζήτησης η τιμή (Ρ) είναι ίση με 60, η ζητούμενη ποσότητα είναι ίση με (QD1) και η ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή (ED) είναι ίση με -3,6.Σε ένα άλλο σημείο (Β) της καμπύλης ζήτησης, η τιμή (Ρ2)είναι μειωμένη κατά 10 χρηματικές μονάδες, οπότε η ζητούμενη ποσότητα (QD2) διαμορφώνεται σε 8 μονάδες.
Εάν στο σημείο (Α) παρατηρείται υπερβάλλουσα προσφορά 32 μονάδων, η προσφερόμενη ποσότητα είναι:
- 30
- 35
- 37
- 40
(μον.5)
Α7. Αν στην αγορά ενός αγαθού δημιουργείται έλλειμμα, τότε κάθε αύξηση της τιμής:
- Θα αυξάνει το έλλειμμα
- Θα αυξάνει τη ζητούμενη ποσότητα
- Θα μειώνει το έλλειμμα
- Θα μειώνει την προσφερόμενη ποσότητα.
(μον.5)
ΟΜΑΔΑ B
Απαντήστε στις προτάσεις Β1 – Β2
Β1. Να περιγράψετε και να αναλύσετε με τη βοήθεια διαγράμματος πως θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή η ποσότητα ισορροπίας στην αγορά ενός αγαθού (Χ), σε περίπτωση όπου ταυτόχρονα αυξάνεται η τιμή ενός υποκατάστατου αγαθού (Ψ) και αυξάνεται η τιμή των παραγωγικών συντελεστών του πρώτου αγαθού (Χ).
(μον.12)
Β2. Τι γνωρίζετε για την επιβολή από τη μεριά του κράτους κατώτατων τιμών. Να εξηγείστε τις συνέπειες και με τη βοήθεια διαγράμματος.
(μον.13)
ΟΜΑΔΑ Γ
Για ένα αγαθό με γραμμικές συναρτήσεις ζήτησης και προσφοράς και στην ισορροπία της αγοράς έχουμε τιμή ισορροπίας (Po) ίση με 100, ποσότητα ισορροπίας (Qo) ίση με 500, ελαστικότητα προσφοράς (Es) ίση με 2 και ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή (ED) ίση με – 1.
Ζητούνται:
Γ1. Να βρεθούν οι συναρτήσεις ζήτησης και προσφοράς.
(μον.10)
Γ2. Αν το κράτος επιβάλλει ανώτατη τιμή πώλησης (ΡΑ) και όλη η παραγόμενη ποσότητα πωλείται με καπέλο ίσο με 90 χρηματικές μονάδες, να υπολογισθεί μέχρι ποια τιμή οι καταναλωτές θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να αγοράσουν την παραγόμενη στην τιμή ΡΑ ποσότητα.
(μον.7)
Γ3. Στη συνέχεια το κράτος αποσύρει την ανώτατη τιμή και η αγορά ισορροπεί στο αρχικό της σημείο, όπου (στην τιμή της αρχικής ισορροπίας Ρο) λόγω αύξησης του εισοδήματος των καταναλωτών εμφανίζεται έλλειμμα 250 μονάδων. Να υπολογίσετε την ποσοστιαία μεταβολή της ζήτησης που προήλθε από τη μεταβολή του εισοδήματος και να χαρακτηρίσετε το αγαθό.
(μον.8)
ΟΜΑΔΑ Δ
Στο σημείο της αγοραίας καμπύλης ζήτησης (γραμμικής μορφής) ενός αγαθού όπου η ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή (ED) είναι ίση με -1, η τιμή (Ρ) είναι ίση με 3,5 και η ποσότητα (QD) είναι ίση με 14. Ενώ η αγοραία προσφορά, προσδιορίζεται από τη συνάρτηση QS = 16 + 2P.
Στη συνέχεια, λόγω αύξησης της τιμής των παραγωγικών συντελεστών, δημιουργείται (στο επίπεδο της πρώτης τιμής ισορροπίας) έλλειμμα 5 μονάδων, ενώ η ελαστικότητα προσφοράς (ES) στο σημείο (Α) επί της νέας καμπύλης προσφοράς που αντιστοιχεί στο επίπεδο της πρώτης τιμής ισορροπίας και κινούμενοι προς την νέα ισορροπία είναι ίση με 0,2.
(Στους υπολογισμούς σας να λάβετε υπόψη μέχρι και το δεύτερο δεκαδικό ψηφίο)
Ζητούνται:
Δ1. Να υπολογιστεί η τιμή και η ποσότητα της αρχικής ισορροπίας.
(μον.8)
Δ2. α. Να βρεθεί η νέα συνάρτηση προσφοράς
(μον.5)
β. Το ποσοστό μεταβολής της προσφοράς που προήλθε από την αύξηση της τιμής των παραγωγικών συντελεστών.
(μον.5)
Δ3. Τελικά, η αύξηση της τιμής των παραγωγικών συντελεστών, ωφέλησε ή ζημίωσε τους παραγωγούς και κατά πόσο; Αιτιολογείστε την απάντησή σας χρησιμοποιώντας την ελαστικότητα ζήτησης ως προς την τιμή (ED).
(μον.7)