2017 ~ Βοηθώντας το καλύτερο να μας πλησιάσει..

Απολογισμός

Οι τελευταίες μέρες της κάθε χρονιάς συνήθως σου βγάζουν την ανάγκη για καταγραφή του τι έγινε στη διάρκειά της. Μια αναφορά στα πεπραγμένα μιας περιόδου που σε πολύ λίγο χρόνο θα ανήκει στο παρελθόν μας.

Δεν νομίζω ότι μέσα στη γιορτινή ατμόσφαιρα της εποχής έχει ενδιαφέρον να αναφερθούμε στο τρόπο που μας αντιμετώπισαν οι έχοντες (από εμάς..) την εξουσία, εντός και εκτός συνόρων. Πιστεύω ότι είναι αρκετά ορατό για τους  περισσότερους!

Ένας απολογισμός των διαπροσωπικών σχέσεων στο μικρο περιβάλλον του καθενός μας μοιάζει (για εμένα) να έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα.

Δεν είμαι κοινωνικός αναλυτής ούτε ψυχολόγος για να μπορώ να εντοπίσω το τι κρύβεται πίσω από το “ψάχνουμε να βρούμε εχθρούς” και μάλιστα στο κοντινό ή και δοκιμασμένο μέσα στο χρόνο περιβάλλον! Όμως με εντυπωσιάζει αλλά συγχρόνως με λυπεί το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια κερδίζει συνεχώς οπαδούς.

Κάπου κοντά με το προηγούμενο βρέθηκε και η ανάγκη για την διαιώνιση της παλιάς συνήθειάς του ξερολισμού! Προσπαθώ χρόνια να πείσω τον εγκέφαλό μου να αποδεχτεί (όχι να καταλάβει) την ύπαρξη αυτής της συνήθειας, αλλά εις μάτην. Αρνείται πεισματικά να “ομολογήσει”  ότι τόσοι υπεράνθρωποι, σοφοί και παντογνώστες κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσά μας!

Και ενώ πλημυρίσαμε από σοφία αναζητείται μετά μανίας η ύπαρξη της κοινής λογικής. Δηλαδή η συζήτηση πέραν από τα “αυτονόητα”. Βέβαια η μετάφραση της λέξης “αυτονόητα” σπανίζει στα σύγχρονα “προσωπικά” λεξικά.

Δείξαμε βιασύνη σε πολλά. Ασφαλώς και στα συμπεράσματά μας σχετικά με καταστάσεις ή με συμπεριφορές άλλων ανθρώπων. Πάντα η κριτική, και ιδιαίτερα η αρνητική, είναι κάτι εύκολο. Ας κατεβάσουμε λίγο ταχύτητα στις σκέψεις μας. Ας προσφέρουμε τη δυνατότητα στην κρίση μας πριν αποφανθεί να ακούσει τουλάχιστον δύο πλευρές. Ίσως καταλάβει τότε κάτι διαφορετικό από ότι της υπαγόρευε το προηγούμενό της “μονόπλευρο” πόρισμα.

Προσμονή

Αισθάνομαι την ανάγκη να μας παρακαλέσω να σταματήσουμε να “τραυματίζουμε” τους εαυτούς μας. Δεν θα μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα απίστευτα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Ας χαιρετίσουμε την έντονα ανταγωνιστική “βιτρίνα” μας, προϊόν προηγούμενων 10ετιών. Δεν πουλάει πια.

Ευχή

Να έχουμε μια χρονιά γεμάτη υγεία, πραγματική αγάπη και καθαρή σκέψη!! Την άκρη πάντα μπορούμε να τη βρούμε..

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *