Η ΓΝΩΜΗ σου εκφράζει τον ΚΟΣΜΟ σου.

Μιλώντας χθες με ένα περσινό μαθητή μου, ατυχώς σε ένα από τα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης, και όχι πίνοντας ένα καφέ που θα ήταν φαντάζομαι προτιμητέο και από τους δύο, είχα τη χαρά να τον ακούσω να σχολιάζει τα άρθρα που ανεβάζω στον ιστότοπο.

Με πολύ ειλικρίνεια - κάτι που για μένα είναι και το ζητούμενο - μου είπε ότι αν και διαφωνεί σε κάποια σημεία, τα απολαμβάνει.

Θα δανειστώ την τελευταία του λέξη για να πω με τη σειρά μου ότι «απολαμβάνω την ύπαρξη διαφορετικής αντίληψης ή αίσθησης για κάποιο θέμα».

Θεωρώ εγωιστικό, χαζό, κοντόφθαλμο και αναχρονιστικό το να ισχυρίζεται κάποιος ότι η δική του άποψη γενικά «υπερέχει» έναντι των άλλων. Πολύ δε περισσότερο να θέλει να την «περάσει» και στους άλλους. Κάτι τέτοιο μοιάζει σαν την προσπάθεια κάποιου να βρει πελάτες για να πουλήσει!

Σύμφωνα με τη δική μου λογική είναι διαφορετικό πράγμα τα μέσα ή οι τρόποι προώθησης ή πώλησης υπηρεσιών και αγαθών, και εντελώς άλλο τα μέσα κατάθεσης απόψεων, γνώσεων και εμπειριών. Τα πρώτα ανήκουν στις λειτουργίες του Marketing. Τα δεύτερα στις λειτουργίες των διαφορετικών εγκεφάλων.

Ευτυχώς η κοινωνία που ζούμε, παρά την προσπάθεια ομαδοποίησης της σκέψης, επιτρέπει την «ύπαρξή» της και την παραπέρα δημοσιοποίησή της. Αυτή ακριβώς η ελευθερία ΔΕΝ πρέπει ποτέ να καταργηθεί γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα αναφερόμαστε δυστυχώς στην νίκη της μαζοποίησης απέναντι στην προσωπική κριτική επεξεργασία του καθενός μας.

Η εξέλιξη – όπως κάποιοι την αντιλαμβανόμαστε – δεν φοβάται την διαφορετική άποψη. Αντίθετα θα έλεγα την ζητάει, ή καλύτερα την απαιτεί.

Αυτή η πορεία προς τα εμπρός ΔΕΝ εξασφαλίζεται με το ταξίδεμα όλων μας προς τον ίδιο προορισμό, αλλά με την προσπάθεια του καθενός μας να ανακαλύψει, να πιστέψει, να αγαπήσει και να υπερασπιστεί την προσωπική του Ιθάκη.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *